Aanleveren van bestanden

We verwachten dat je een drukklaar bestand aanlevert voor je bestelling. Dat is meestal een pdf-bestand, maar het kan ook een tif- of een jpg-bestand zijn.
Als je een pdf maakt vanuit InDesign, Illustrator of Photoshop kun je hier vinden welke instellingen je daarvoor moet gebruiken.

Let bij het maken van je ontwerp op:

  • Formaat
  • Afloop
  • Kleurprofiel
  • Resolutie
     

Formaat

Maak een bestand op in het eindformaat. Ontwerp een visitekaartje dus op 85 x 55 mm en niet op bijvoorbeeld A4.
Plaats niet alvast meer kaartjes op een vel. Onze apparatuur combineert zelf (zonder extra kosten) meerdere bestanden op een vel.
Het netto drukformaat van onze digitale pers is 32 x 45 cm.

 

Afloop

Om goed te kunnen snijden hebben wij een document nodig dat bedoeld is voor drukwerk, met 3 mm afloop. Maak beeldelementen die tot aan de rand van het papier komen 3 mm groter dan het bestandsformaat. Afloop is nodig omdat je bij het snijden van drukwerk een kleine marge nodig hebt. Alleen dan kan je drukwerk echt strak gesneden worden. Om dezelfde reden adviseren wij om tekst minimaal 3 mm binnen de rand te plaatsen.

 

Kleur

Je kunt de bestanden aanleveren in CMYK. Het beste kleurprofiel dat je daarvoor kunt gebruiken is ISO Coated Fogra 39.
Je mag je bestanden ook in RGB aanleveren. Gebruik dan het kleurprofiel sRGB of adobeRGB.

 

Wit

Als je wilt drukken met wit, is het belangrijk dat je dat in je bestand goed voorbereid. Het makkelijkst lukt dat in InDesign:

Klik in je Swatch-menu (Kleurpalet-menu) rechtsboven op New Colour Swatch (Nieuwe kleur).

Geef de kleur de naam 'White'.

Zet Colour Type op: "Spot".

Colour Mode mag op CMYK blijven staan

Met de kleursliders kun je je kleur helemaal wit maken (0% 0% 0% 0%), maar je kunt hem ook bv 100% magenta maken als je hem goed wilt kunnen zien in InDesign
Geef nu al het artwork dat wit moet worden de spotkleur 'White'

Als je klaar bent exporteer je een drukklare pdf. Die kun je in Adobe Acrobat nog controleren in Print Production > Output Preview. Daar kun je checken of er een witte laag in de pdf zit met het juiste artwork.

Je kunt een InDesign voorbeeldbestand downloaden om als referentie voor je eigen bestand te gebruiken.

 

Resolutie

Je foto's worden het mooist als je ze gebruikt op een resolutie van minimaal 240 dpi. Als je een foto 72 dpi gebruikt wordt hij in drukwerk scherp als hij naar 25% is verkleind.

 

Ander formaat of aantal

Wil je drukwerk in een ander formaat of in andere aantallen dan waar je in de webshop voor kan kiezen? Dat kan natuurlijk ook. Stuur je specificaties per mail naar info@weloverecycled.nl. We geven je dan aanwijzingen hoe je kan bestellen.

 

...Ik heb wel een idee over hoe mijn drukwerk er uit moet zien, maar geen kant en klaar ontwerp

Geen probleem! Onze studio staat voor je klaar om je te helpen. Mail ons met je vraag.